facebook

Pyszniutkie kluseczki nadziewane gotowanym, mielonym mięsem. Polane podsmażoną cebulką z boczkiem.

 

kluski_z_miesem_gotowe1

ok. 1,5 kg ziemniaków  /  ok. 3/4 szkl mąki ziemniaczanej  /  1/2 łyżeczki soli  1 jajko  

farsz: ok. 1/2 kg mięsa (ugotowane, np. z rosołu)  /  1 ugotowana marchewka  1 cebula (podsmażona)  /  sól, pieprz  /  1 jajko

Ziemniaki ugotować,  letnie przepuścić przez praskę. Podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć a w lukę po ziemniakach nasypać mąki ziemniaczanej tyle by była równa powierzchnia z ziemniakami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta urywać kawałki formując kulkę. Następnie spłaszczyć kulkę formując miseczkę. Na środek każdej miseczki kłaść porcje farszu. Zlepić ciasto dokładnie i ponownie uturlać kulkę. Kluski wkładać na posolony wrzątek i gotować od wypłynięcia 7 minut.

Farsz: gotowane mięso zmielić w maszynce do mięsa wraz z ugotowaną małą marchewką i zeszkloną małą cebulą. Do zmielonej masy dodać sól i pieprz do smaku oraz surowe jajko. Wymieszać.

kluski_z_miesem_gotowe2

Leave a Reply



× 7 = czternaście