facebook

Przepis na polędwiczkę w sosie musztardowym. To nasz zeszłoniedzielny obiad:) Bardzo dobre było! Mięsko delikatne. Do tego pyszny sosik i kasza gryczana.

poledwiczka_w_sosie_musztardo_gotowe1

1 polędwiczka wieprzowa  sól, pieprz

marynata: 2 łyżki jasnego sosu sojowego  /  1 łyżka ketchupu  /  2 ząbki czosnku

sos: 1 łyżka masła  1 łyżka mąki  2 łyżki ostrej musztardy  /  2 łyżki musztardy z ziarenkami (francuskiej)  /  sól, pieprz

Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę; sos sojowy wymieszać z ketchupem i przeciśniętym czosnkiem. Polać polędwiczkę i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Na patelni rogrzać tłuszcz, obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Włożyć do natłuszczonej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min.

W garnku na sos (czy też patelni głębszej) roztopić masło, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Wlać 200 ml wrzątku, intensywnie mieszając rózgą, dodać obie musztardy. Cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Sos powinien być dość pikantny.

Upieczoną polędwiczkę pokroić w plastry. Podawać gorącą, polaną sosem.

poledwiczka_w_sosie_musztardo_gotowe2

poledwiczka_w_sosie_musztardo_gotowe3

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



1 × = trzy