facebook

Babka adwokatowa, czy też ajerkoniakowa to wyjątkowa babka:) Wyczuwa się w niej charakterystyczny smak likieru, jest przez to smaczna i aromatyczna. Mąż twierdzi, że alkoholu nie czuć, a babka,  pyszna. Czas przygotowania babki to 5 minut, potem tylko pieczenie.

babka_adwokatowa_gotowe1

125 g mąki pszennej  /  125 g mąki ziemniaczanej  /  5 jajek  /  3 łyżeczki proszku do pieczenia  /  250 g cukru (najlepiej pudru)   250 ml adwokatu lub ajerkoniaku  /  2 łyżeczki cukru waniliowego  250 ml oleju lub 1 roztopione masło

Foremkę na babkę natłuścić, posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 st. C (z termoobiegiem na 160).

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, ajerkoniak i olej, ucierać około minuty. Ciasto przełożyć do formy i ustawić  na ruszcie w dolnej części piekarnika. Piec około 60 min (jeśli góra babki się przyrumieni należy przykryć ją folią aluminiową lub dać grzanie od dołu tylko). Po tym czasie wyjąć z piekarnika na ok. 10 min i wyjąć babkę z formy i przełożyć na kratkę kuchenną, żeby przestygła. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

babka_adwokatowa_gotowe2

Źródło: Szkoła pieczenia

Categories: Ciasta

Leave a Reply



− 1 = sześć