Danie kuchni chińskiej, z prowincji Syczuan. Ostrość dania można stopniować, dodając mniej papryki chili. Danie wyszło mi delikatne w smaku i mięsko też było bardzo delikatne.
30 dag mięsa z kurczaka pokrojonego w kawałki o boku 1,5 cm / 1 filiżanka pokrojonej w kawałki 1,5 cm czerwonej papryki / 1/2 filiżanki orzeszków ziemnych / po 1 łyżeczce; siekanego czosnku, imbiru, dymki / 3 suszone papryczki chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki / 6 łyżek tłuszczu / 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
marynata do mięsa: 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej / 1/2 surowego jajka / 1/2 filiżanki wody / 3 łyżki oleju
sos: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego / 1 łyżka wina ryżowego (pominęłam) / 1 łyżeczka octu ryżowego / 1 łyżeczka soli / 1 łyżeczka cukru
Pokrojone mięso zmieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej 15 minut. Wymieszać składniki sosu. Na rozgrzany tłuszcz włożyć pokruszone chili, a po kilku sekundach dodać imbir, czosnek i dymkę. Po kolejnych kilkunastu sekundach dodać mięso, smażyć 1-2 min, energicznie mieszając. Włożyć kostki papryki, smażyć, stale mieszając. Po minucie wlać sos, zmniejszyć ogień, dusić 2-3 min, zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami zimnej wody. Przełożyć na talerze, podawać z ryżem, wierzch posypać orzeszkami ziemnymi.