facebook

Danie kuchni chińskiej, z prowincji Syczuan. Ostrość dania można stopniować, dodając mniej papryki chili. Danie wyszło mi delikatne w smaku i mięsko też było bardzo delikatne.

kurczak_gong_bao_gotowe1

30 dag mięsa z kurczaka pokrojonego  w kawałki o boku 1,5 cm  /  1 filiżanka pokrojonej w kawałki 1,5 cm czerwonej papryki  1/2 filiżanki orzeszków ziemnych  /  po 1 łyżeczce; siekanego czosnku, imbiru, dymki  /  3 suszone papryczki chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki  /  6 łyżek tłuszczu  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

marynata do mięsa: 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  /  1/2 surowego jajka  /  1/2 filiżanki wody  /  3 łyżki oleju

sos: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego  /   1 łyżka wina ryżowego (pominęłam)  /  1 łyżeczka octu ryżowego  /  1 łyżeczka soli  /  1 łyżeczka cukru

Pokrojone mięso zmieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej 15 minut. Wymieszać składniki sosu. Na rozgrzany tłuszcz włożyć pokruszone chili, a po kilku sekundach dodać imbir, czosnek i dymkę. Po kolejnych kilkunastu sekundach dodać mięso, smażyć 1-2 min, energicznie mieszając. Włożyć kostki papryki, smażyć, stale mieszając. Po minucie wlać sos, zmniejszyć ogień, dusić 2-3 min, zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami zimnej wody. Przełożyć na talerze, podawać z ryżem, wierzch posypać orzeszkami ziemnymi.

kurczak_gong_bao_gotowe2

kurczak_gong_bao_gotowe3

Leave a Reply



× 9 = pięćdziesiąt cztery