facebook

Przepis ten jest dość stary, wafel ten robiło się u nas w domu jak byłam jeszcze dzieckiem. Jest bardzo dobry, są trzy masy o różnych smakach, ale podstawa masy jest ta sama – masło utarte z herbatnikami,  cukrem i jajkiem.

 

wafel_z_trzema _masami_gotowe1

wafel  /  500 g masła  /  1 szkl cukru pudru  /  jajko  /  2 opakowania herbatników petit  /   sok z 1 cytryny  /  3 łyżki kakao  /  1/2-3/4 szkl zmielonych orzechów włoskich

Miękkie masło utrzeć z pokruszonymi herbatnikami, cukrem rozpuszczonym w odrobinie wrzątku i jajkiem. Masę podzielić do 3 miseczek: do 1 wycisnąć sok z cytryny, do 2 dodać kakao, do 3 zmielone orzechy. Cztery wafle przełożyć masami, obciążyć czymś i odstawić na kilka godzin.

wafel_z_trzema _masami_gotowe2

Categories: Bez pieczenia

Leave a Reply



9 − pięć =