facebook

Pyszny, syty, ciężki sernik czekoladowy. Przygotowałam go trochę z myślą o zbliżających się świętach wielkanocnych, a troszkę, bo dawno nie robiłam sernika, a mąż tak lubi… Sernik jest bezglutenowy – zarówno bez mąki pszennej jak i ziemniaczanej. Przygotowałam go w tortownicy o śr. 18 cm  i wyszedł wysoki na 5 cm. Jeśli użyjecie większej formy będzie troszkę niższy. A jeśli chcecie w dużo większej formie zrobić to zróbcie z 1,5 porcji. Acha! Ja zrobiłam sernik bez spodu, ale przepis podaję ze spodem:)

sernik_czekoladowy_gotowe1

spód: 25 dag herbatników kakaowych  /  1/4 szkl stopionego masła

20 dag gorzkiej czekolady  15 dag cukru pudru  /  3 jajka  80 dag sera białego  /  3-4 łyżeczki kakao  50 dag śmietany 18% 

Połamane herbatniki rozgnieść i wymieszać z masłem. Natłuszczony spód tortownicy wyłożyć masą herbatnikową. Wstawić do lodówki.

Ser biały zemleć w maszynce do mielenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Jaja utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać twaróg, kakao, roztopioną czekoladę. Dodać śmietanę i wymieszać. Masę przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 1 godziny w temp. 190 st. C, zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

sernik_czekoladowy_gotowe3

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Mariola pisze:

    Perfekcyjny! Wysoki, czekoladowy no i dla mnie co najważniejsze- sernik:)A uwielbiam je w każdej postaci:)

Leave a Reply



− 3 = cztery