facebook

Dwa dni temu wieczorem „zamknęłam” się w kuchni z zamysłem, że narobię różnych ciasteczek. Zrobiłam 3 rodzaje – maślane, pomarańczowe i fistaszkowe. Wszystkie na równi pyszne. Dziś prezentuję pomarańczowe. Aromatyczne i kruchutkie:)

 

ciasteczka_pomaranczowe_gotowe1

200 g miękkiego masła  /  6 łyżek cukru  /  skórka otarta z 1 pomarańczy  /  250 g mąki  /  1/2 łyżeczki do pieczenia

Masłu utrzeć z cukrem, dodać skórkę pomarańczową i mąkę wymieszaną z proszkiem. Zagnieść ciasto (jeśli by to było niemożliwe dodać 1/2 rozbełtanego jajka lub całe). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze (nie trzeba natłuszczać) zachowując odstępy, bo ciastka troszkę urosną. Każdą kulkę spłaszczać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 15 min, aż będą złociste.

ciasteczka_pomaranczowe_gotowe2

Przepis z gazetki Palce Lizać

Leave a Reply



cztery + 3 =