facebook

Gołąbki z sosem pomidorowym to jest coś, co bardzo, bardzo lubię! Ale jakoś „nie po drodze” jest mi je robić, mogę liczyć tylko na te od mamy. Za to ta zupa jest dla mnie idealnym rozwiązaniem! Jest pyszniutka, „gołąbkowa”, takie dwa dania w jednym.

 

zupa_golabkowa_gotowe1

500 g  mięsa mielonego   /  3 litry wody  /  10-12 dag ryżu  /  1/2 główki kapusty białej lub włoskiej  /  500 ml przecieru pomidorowego  /  190 g koncentratu pomidorowego  /  2 marchewki  /  1 średnia pietruszka  /  1/4 małego selera  /  1 duża cebula  /  1 duży ząbek czosnku  /  1 liść laurowy  2 kulki ziela angielskiego  /  1 pełna łyżeczka słodkiej papryki  /  1/4 – 1/2  łyżeczki ostrej papryki   /  2 łyżki oleju  /  1 łyżeczka cukru   sól i pieprz do smaku

Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy twarde głębie, a następnie kroimy w paski i siekamy w niewielkiego rozmiaru kostkę.

Marchewki, pietruszkę, seler oraz czosnek ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa łączymy w dużym garnku z olejem i podsmażamy przez kilka minut. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso i smażymy je dość często mieszając do czasu, aż mięso straci różowy kolor.

Do mięsa z warzywami wlewamy wodę, dodajemy kapustę, koncentrat oraz przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz płaską łyżkę soli. Gotujemy przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie kapusta będzie miękka dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 minut . Na koniec dodajemy paprykę słodką oraz ostrą i doprawiamy zupę do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Źródło: Gotuję, bo lubię

Leave a Reply



− dwa = 7