facebook

Słynny kotlet schabowy przygotowany wg Magdy Gessler w Kuchennych rewolucjach. A dokładniej schabowy moczony w mleku z cebulą. Kotlety mają być duże i koniecznie smażone na smalcu!

 

kotlet_schabowy_magdy_gessler_gotowe1

1 kg schabu (na 4 kotlety)  /  0,7 l mleka  /  2 cebule  / 1- 2 jaja  /  bułka tarta  sól i pieprz  /  smalec do smażenia

Wieprzowinę pokroić na 4 grube kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto.

kotlet_schabowy_magdy_gessler_gotowe2

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



dziewięć − = 8