facebook

Troszkę nietypowa pizza, bo bez sosu pomidorowego a z sosem śmietanowym :)

pizza_cebulowa_z_boczkiem_gotowe1

Ciasto: 30 dag mąki (2 niepełne szkl)  2/3 szkl ciepłej wody  /  4 łyżki oleju  /  2 dag drożdży  /  1/2 łyżeczki soli  4 łyżki oleju

Nadzienie: 40 dag cebuli  /  15 dag wędzonego boczku (w plasterkach)  /  15 dag sera żółtego  /  40 dag gęstej śmietany  /  pęczek natki pietruszki  /  4 łyżki masła  /  sól, pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, olej i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zagnieść na posypanym mąką blacie, lekko rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę i rozciągnąć rękami. Odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 15 min.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Śmietanę roztrzepać, dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem.

Na spód pizzy wylać śmietanę, rozsmarować, rozłożyć cebulę, posypać solą i pieprzem, ułożyć plasterki boczku, posypać startym żółtym serem. Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piec ok 15-20 min (aż pizza się zarumieni).

pizza_cebulowa_z_boczkiem_gotowe2_i_miniatura

Leave a Reply



2 × = szesnaście