facebook

Placek z jabłkami zawsze się sprawdza. Jest rześki, nie za słodki, wprost idealny.

 

60 dag mąki  30 dag cukru  50 g płatków migdałowych  30 dag zimnego masła  10 dag twarogu  2 budynie waniliowe (na 1/2 l mleka)  1 1/2 kg jabłek  sok z 1 cytryny + 3 łyżki  450 ml soku jabłkowego  3 łyżki suchej galaretki jabłkowej lub agrestowej  3-4 łyżki bułki tartej  aromat rumowy  3 jajka  15 dag cukru pudru

1. Z mąki, 20 dag cukru, pokrojonego na kawałki masła, serka i 2 jajek zagnieść ciasto. Zawinąć w folię  i wstawić na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Włożyć do rondla, polać sokiem z cytryny. Dodać 350 ml soku, galaretkę, 10 dag cukru i aromat. Zagotować. Przykryć i gotować jeszcze ok. 5 min. Budyń wymieszać z pozostałym sokiem, dodać do jabłek, wymieszać i gotować ok 1 min. Lekko przestudzić.

2. Blachę posmarować tłuszczem. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do formy, posypać bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch lekko nakłuć widelcem.

3. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 min w 200 st. C (termoobieg 175 st. C). Ostudzić.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni, ostudzić. Cukier puder wymieszać z 3-4 łyżkami soku z cytryny, wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.

 

 

Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 35-40 minut

Categories: Ciasta, Desery

Leave a Reply



− 5 = jeden