facebook

Cudowne, pyszne kruche babeczki z nadzieniem krówkowym/kajmakowym, której słodycz lekko przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Do zrobienia ich zachęciły mnie podobne babeczki sprzedawane w sklepach na wagę. Oboje z mężem je uwielbiamy i postanowiłam sama zrobić podobne na imieniny męża. Każdemu smakowały:)

 

babeczki_z_nazieniem_krowkowym_gotowe1

2 szklanki mąki pszennej   /  20 dag zimnego masła   /  1/3 szklanki cukru pudru  /  2 żółtka

dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g)  /  110 g masła  ok. 1/2 szkl. kwaśnego dżemu (np. z czarnej porzeczki czy jagód)

Składniki posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.

Masło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, po łyżce, dodawać masy kajmakowej, cały czas miksując. Schłodzić przez pół godziny.

Na spód babeczek dać po ok. pół łyżeczki dżemu. Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do babeczek. Przechowywać w lodówce.

babeczki_z_nazieniem_krowkowym_gotowe2

Leave a Reply



sześć − 5 =