facebook

Pięknie prezentujące się muffinki udekorowane bitą śmietaną i jajeczkami czekoladowymi.

 

wielkanocne_babeczki_gotowe1

Składniki na około 8 babeczek:

110 g masła  /  80 g drobnego cukru do wypieków  110 g mąki pszennej  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  2 duże jajka  /  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Ponadto:  120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej   /  1 łyżka cukru pudru  /  jajeczka cukrowo - czekoladowe do dekoracji (u mnie Milka)

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, środek udekorować jajeczkami.

Źródło: Książka Moje wypieki. Wielki powrót

Leave a Reply



trzy + 2 =