facebook

Zalewajka to świętokrzyska zupa, podobna do popularnego żurku. W 2006 roku została wpisana na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

zalewajka_gotowe_1

6-8 średnich ziemniaków  /  500 ml żurku  /  2 łyżki śmietany  /  1-1,5 laski kiełbasy  /  1 cebula  /  2 ząbki czosnku  2 liście laurowe  /  4 ziarna ziela angielskiego  /  2-3 suszone grzyby  1 łyżeczka majeranku  /  kawałek boczku wędzonego lub kość wędzona  sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować 1,5 l wody, włożyć ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, grzybki, posiekaną cebulę, wędzonkę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę (ja podsmażyłam plastry kiełbasy i dodałam ją już na talerzu). Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodać żurek zmieszany ze śmietanką i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

zalewajka_gotowe_2

Przepis z gazetki Przyślij przepis
 
Categories: Kuchnia regionalna, Zupy

Leave a Reply



6 − = trzy