facebook

Naszło mnie w środku tygodnia na coś słodkiego, a że na pieczenie nie miałam czasu padło na deser z malinami, które miałam zamrożone. Na dekoracje kupiłam świeże, bo już pojawiają się w sklepach. Zamiast malin można jak najbardziej użyć truskawek.

 

mus_malinowo czekoladowy_gotowe1

mus malinowy: ok. 1 szkl malin (świeżych lub mrożonych)  2 łyżki cukru pudru  /  1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody

mus czekoladowy: 200 ml śmietanki 30 %  100 g czekolady (gorzka lub mleczka lub pół na pół)

Żelatynę rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami wody, stopniowo podgrzewać, aż się rozpuści. Maliny widelcem rozgnieść z cukrem pudrem. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z malinami. Przygotowany mus wlewamy do pucharków (u mnie wyszły 2).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną, roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym musem zalewamy maliny w pucharkach. Wstawiamy pucharki do lodówki na ok. 30 min. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.

mus_malinowo czekoladowy_gotowe2

Źródło: Książka „Cukiernia Lidla”

Categories: Desery na zimno

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Wygląda cudownie :) Trzeba kiedyś spróbować.

Leave a Reply



dwa × = 16