facebook

Bardzo popularne ciasto przekładane. Przynajmniej u nas w domu mam robiła je już od dawna. Dwa ciasta kruche z dżemem, bezową pianą i orzechami przełożone są masą budyniową.

 

pychotka_gotowe1

Ciasto: 300 g mąki  250 g masła  /  100 g cukru pudru  /  4 żółtka  3 łyżki kwaśnej śmietany  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy

Krem:  4 łyżki cukru pudru   4 żółtka  1 cukier waniliowy   2 łyżki mąki pszennej  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej  /  1/2 l mleka  /  250 g masła (temp. pokojowa)  1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:  4 białka  /  1 szkl. cukru  /  słoiczek kwaśnego dżemu  /  ok. 200 g mieszanki orzechów

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek (23 x 33 cm) wyścielonych papierem do pieczenia. Następnie placki posmarować dżemem, a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru. Wierzch posypać grubo posiekanymi bakaliami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na koniec wlać sok z cytryny.

Wystudzone placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ 4 = trzynaście