facebook

Oboje z mężem jesteśmy jednogłośni – ciasto kruche i budyń to idealne połączenie!:) Czy to szarlotka z budyniem czy jak tym razem babeczki nadziewane budyniem. Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach!

babeczki_z_budyniem_gotowe_1

Składniki na ok 21 babeczek

Ciasto: 300 g mąki  /  150 g masła  /  duża szczypta soli  50 g cukru pudru  /  3 żółtka   /  2 łyżki gęstej śmietany 18%
dodatkowo: budyń waniliowy lub śmietankowy na 0,7 l z cukrem /  600 ml mleka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki. Mleko zagotowujemy. Proszek budyniowy rozpuszczamy w pozostałym mleku  i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Z placka wycinamy okrągłe kształty i układamy je w foremkach. Kolejno foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy ciastem. babeczki nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia.

babeczki_z_budyniem_gotowe_2

Leave a Reply



+ 3 = dwanaście