facebook

Jak za starych dobrych czasów – wiosenna zupa szczawiowa! Pamiętam jak chodziłam jeszcze na wsi wokół domu w poszukiwaniu szczawiu:) A teraz? Teraz kupuję… niedrogo bo po 2 zł za pęczek, więc mnie cieszy, że jest taka możliwość, bo powiem szczerze – ciężko byłoby mi w mieście znaleźć…

 

zupa_szczawiowa_gotowe1

ok. 20 dag szczawiu (2 pęczki)  /  5 łyżek masła  /  0,5 l bulionu lub wody  /  40 dag ziemniaków  /  100 ml śmietanki 30 %  sól, pieprz  /  koperek  3-4 jaja na twardo

Oczyszczony szczaw siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Dodać śmietanę i doprawić. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i koperkiem.

Categories: Zupy

2 Responses so far.

  1. Iwona pisze:

    U mnie dzisiaj też była szczawiowa : )

Leave a Reply



× sześć = 24