facebook

Popularna strucla drożdżowa z kakao tylko troszkę zakręcona:) Tak mi się zachciało w środku tygodnia. I jak zwykle sama zjadłam 3/4 :(

warkocz_drozdzowy_gotowe1

ciasto drożdżowe: 125 ml tłustego mleka  /  1 op. drożdży instant  /  50 g cukru  /  4 łyżki roztopionego masła  1 żółtko  340 g mąki  /  szczypta soli

dodatkowo: 0,5 szkl kakao  70 g cukru  /  0,5 łyżeczki cynamonu  /  6 łyżek roztopionego masła

Letnie mleko mieszamy ze 125 ml letniej wody. Dodajemy drożdże, szczyptę cukru i pozostawiamy na ok. 5 min.

W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier i sól. Dodajemy roztopione, przestudzone masło, żółtko i zaczyn, drewnianą łyżką wyrobić miękkie ciasto. Następnie zagniatać dłońmi, aż przestanie się lepić do rąk i będzie gładkie (ok. 5 min). Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25×46 cm.

Składniki nadzienia wymieszać dokładnie i rozsmarować na cieście zostawiając  2 cm wolne brzegi. Brzegi smarujemy wodą i zwijamy jak tradycyjną struclę wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na natłuszczoną blachę. Zawinięciem dajemy do spodu. Następnie przecinamy ją wzdłuż (zdj.). Obie połówki splatamy w taki sposób, żeby powstał warkocz.

IMG_0076

Pieczemy 30-35 min w temp. 175 st. C na złoto.

warkocz_drozdzowy_gotowe2

Źródło: Magazyn Apetyt 1/2014
Categories: Ciasta

Leave a Reply



siedem × = 7