facebook

Tak jak kocham szarlotkę z budyniem to mąż babeczki z budyniem. Więc ciasto rabarbarowe z budyniem też musiało nam posmakować:) Tak więc to było nasze „majówkowe” ciasto:)

 

ciasto_rabarbarowe_z_budyniem_gotowe1

Składniki na formę ok. 24 x 34 

Ciasto:  45 dag mąki  /  kostka masła   /  2 żółtka  /  1 jajko  /  3/4 szkl cukru pudru  /  2 łyżki śmietany  łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:  ok. 70 dag dojrzałego rabarbaru  /  1/4  szkl cukru  2 budynie waniliowe lub śmietankowe (na 0.5 l) 750 ml mleka

1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i wstawić na godz do lodówki lub na pół godz do zamrażalnika.

2. Budynie ugotować na mleku dodając cukier. Ostudzić. Owoce jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki.

3. Połową schłodzonego ciasta wylepić dno foremki, na to wyłożyć owoce, wylać budyń i przykryć drugą częścią ciasta (ja starłam na tarce o dużych oczkach).

4. Piec w 170 st. przez ok. 40 min.

Uwaga: przy większej blaszce ciastem tym jeszcze „oblecimy”, ale rabarbaru trzeba dać troszkę więcej i budyń ugotować z 3 opakowań (i odpowiednio większej ilości mleka rzecz jasna:)).

Categories: Ciasta

Leave a Reply



trzy × 3 =