facebook

Stosunkowo rzadko robię serniki, głównie jak mąż sobie zażyczy:) Ja się serników już najadłam „za dziecka”, bo był praktycznie co tydzień:) Sernik królewski to klasyk wśród serników. Ten jest z dodatkiem kokosu, ale nikt kto o tym nie wiedział, nie zauważył, że jest w nim kokos, więc aż tak wyczuwalny smak kokosu nie jest. Oczywiście można wiórki pominąć i zrobić tradycyjny sernik królewski.

 

krolewski_sernik_kokosowy_gotowe1

Ciasto:    250 g mąki pszennej  /  120 g zimnego masła  /  100 g cukru pudru  /  1 łyżka smalcu (można pominąć) 1 żółtko  /  3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%  /  1,5 łyżki kakao  /  pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią spożywczą,  spłaszczyć, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.

Masa serowa:  1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)  /  5 jajek   /  100 g masła   1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków   250 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 30%  /  100 g wiórków kokosowych  /   2 łyżki mąki pszennej  /  1 łyżka mąki ziemniaczanej  /  ew. 1 łyżka likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Dodać jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.

krolewski_sernik_kokosowy_gotowe2

Źródło: Książka „Moje Wypieki – wielki powrót” – D. Świątkowska

Categories: Ciasta

Leave a Reply



− 3 = cztery