facebook

Proste ciasto ucierane z na bazie maślanki i oleju z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru (można dać inne owoce). Najprostsze i zarazem najszybsze:) Z podanego ciasta można upiec także muffinki skracając czas pieczenia do ok. 20 min.

 

ucierane_ciasto_z_rabarbarem_gotowe1

300g mąki  / 1 łyżeczka proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej   /  2 jajka  200ml maślanki (lub jogurtu nat.)  100 ml oleju   2/3 szklanki cukru  /  skórka otarta z cytryny  /  2 szklanki pokrojonego rabarbaru
kruszonka: 80g masła  80g cukru  /  2/3 szklanki mąki

Jajka roztrzepać z cukrem, maślanką, olejem i skórką z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



− sześć = 2