facebook

Szybki, wilgotny chlebek do zrobienia w zaciszu domowej kuchni. Lubię takie chlebki, gdzie skórka jest przyrumieniona i chrupiąca, a środek wilgotny. Do tego masełko i nic więcej nie potrzeba:)

 

chleb_pszenny_na_maslance_gotowe1

Składniki na 1 formę keksową:

0,5 kg mąki ( typ 850 lub 720)  /  1 torebka drożdży instant  0,5 l maślanki  /  3/4 łyżeczki soli  /  1 łyżeczka kminku  /  piwo (ew. woda) do posmarowania wierzchu

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać lekko podgrzaną maślankę, sól i kminek. Dokładnie wyrobić ciasto (np. w robocie lub ręcznie). Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Następnie zagnieść ponownie. Przełożyć do natłuszczonej formy (ciasto powinno sięgać 1/3 wysokości) i odstawić, aż troszkę podrośnie znowu. Potem wierzch posmarować piwem lub wodą i piec ok. 50 min w 220 st. C.

chleb_pszenny_na_maslance_gotowe2

Leave a Reply



× 1 = trzy