facebook

Jest to zdecydowanie przepis miesiąca maja!:) I w ogóle chyba najlepsze ciasto drożdżowe. Owoców można użyć dowolnych, w zależności od sezonu. Ale ta pianka budyniowa na wierzchu i pyszna kruszonka to niebo w gębie. Przynajmniej mi bardzo posmakował…

ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_i_budyniowa_gotowe1

ciasto drożdżowe:  2 1/2 szkl mąki   /  5 żółtek  /  3/4 szklanki letniego mleka   30 g drożdży  /  4 kopiaste łyżki cukru  /  1 kopiasta łyżka cukru z wanilią  /  1 kopiasta łyżka masła  /  szczypta soli
dodatkowo:  1 kg rabarbaru  /  5 łyżek cukru
pianka:  5 białek  /  1 szkl cukru  /  1 kopiasta łyżka cukru z wanilią  /  1/3 szklanki oleju  /  szczypta soli  /  2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów)
kruszonka: 100 g miękkiego masła    /  1 szkl mąki  0,5 szkl cukru  1 kopiasta łyżka cukru z wanilią


Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut „do ruszenia”.
Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne żółciutkie ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, maksymalnie 2 łyżki.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25×40 cm smarujemy masłem lub olejem, ciastem wylepiamy jej dno.Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Łodyżki rabarbaru kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy.
Kruszonka: Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.

Teraz zabieramy się za piankę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru (około 4 minut). Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.

Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię.

Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_i_budyniowa_gotowe2

Źródło: Z cukrem pudrem

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Oj, oj, oj…
    Zeby tylko mial je kto dla mnie zrobic…
    :)

Leave a Reply



9 + sześć =