facebook

Jedna z lepszych zapiekanek (na pewno w pierwszej trójce). Nosi różne nazwy: Shepherd’s pie, angielska zapiekanka lub pasterska zapiekanka. Składa się z dwóch warstw: pierwsza to wymieszane podsmażone mięso mielone z pieczarkami, marchewką i groszkiem, a druga – wierzchnia warstwa to puree ziemniaczane.

 

zapiekanka_angielska_gotowe1

1 kg ziemniaków  /  4-5 łyżek masła  /  1/2 szkl mleka  /  4 łyżki gęstej śmietany   /  1 kg mięsa mielonego  40 dag pieczarek  /  3 marchewki   /  20 dag przecieru pomidorowego  /  20 dag groszku zielonego (z puszki lub mrożony)  200 ml bulionu lub wody  /  sól, pieprz, papryka słodka

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie dodać tyle masła, mleka i śmietany by powstało puree. Dokładnie zagnieść i odstawić pod przykryciem.

Mięso podsmażyć na odrobinie tłuszczu, doprawić. Pokrojone w plasterki pieczarki oraz marchewkę pokrojoną w kosteczkę poddusić, Dodać groszek. Masę wymieszać z mięsem mielonym, doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką, dodać przecier, bulion lub wodę i dusić ok 10 min. Przełożyć wszystko to naczynia żaroodpornego, równo rozłożyć. Na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane. Piec ok. 30 min w 170 st. C

2 Responses so far.

  1. Pati pisze:

    Koniecznie będę musiała zrobić tą zapiekankę na obiad, bo brzmi przepysznie :)
    Mam tylko pytanie jakie wymiary ma naczynie żaroodporne? :)

    • Kasia pisze:

      Hmm :) przy zapiekankach wielkość formy nie jest taka ważna, bo będzie po prostu wyższa lub niższa:) Ja robiłam z mniejszej porcji i w dwóch różnych formach. Wybierz taką, żeby zapiekanka była wysoka na ok. 5 cm :) A zapiekanka naprawdę pyszna :)

Leave a Reply



9 + osiem =