facebook

Niestety, nie jadam tak często ryb jak powinnam… Dlaczego? Hmm… M0że przez to że nie ma świeżych w każdym sklepie tylko trzeba „latać” za nimi? Bo może nie mam w głowie  jak je spotkam co by z nimi zrobić? :) Nie wiem – ale obiecuję to sobie zmienić! :) A dziś polecam Wam smaczne i zdrowe danie z rybką :)

 

75 dag dowolnych filetów rybnych  /  1 cebula  /  masło do smażenia  15 dag marchewki  /  30 dag brokułów  /  25 dag ziemniaków  /  1/2 l bulionu warzynego  /  1 łyżeczka suszonego tymianku  /  1/8 l wytrawnego białego wina  /  200 ml śmietany  /  sok z cytryny  /  1 pęczek koperku  sól, pieprz

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle (w dość dużym garnku lub głębokiej patelni). Umyć i obrać marchewkę, pokroić w plasterki bezpośrednio do cebuli.

Brokuły pociąć na niewielkie kawałki i chwilę dusić z cebulą i marchewką.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe kostki. Wrzucić do garnka, zalać wywarem warzywnym i zagotować. Warzywa doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać białe wino i śmietanę. Gotować 15 min.

Umyć i osuszyć filety rybne. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić i doprawić pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Rybę dodać do warzyw i gotować na średnim ogniu przez ok. 6-8 min. Pod koniec duszenia dodać koperek.

Czas wykonania: 1/2 godz.

 

Leave a Reply



7 − cztery =