facebook

Szybkie, proste i takie inne troszkę ciasto z sezonowymi owocami. Ja użyłam do niego mrożonych malin, ale można praktycznie każdy owoc tu wykorzystać tylko pokroić na kawałki.

 

odwrocone_ciasto_z_owocami-gotowe1

Składniki na formę o śr 20 cm (przy większej zrobić z 1,5 porcji)

ok. 40 dag owoców (malin, truskawek itd.)  /  3 jajka  125 g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  125 g masła  /  1 cytryna  /  160 + 20 g cukru

Formę natłuścić masłem i posypać 20 g cukru. Na dnie ułożyć owoce i wstawić do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Masło roztopić na wolnym ogniu.

Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić żółtka z cukrem, aż masa zjaśnieje. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wymieszać, dodać przestudzone masło, cały czas mieszając.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z poprzednią masą. Całość wylać na owoce. Włożyć do piekarnika i piec ok. 45 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawić na ok 30 min do wystygnięcia, a potem delikatnie odwrócić na drugą stronę na talerz.

odwrocone_ciasto_z_owocami-gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



6 × siedem =