facebook

Jak tylko zobaczyłam to ciasto u Arabeski wiedziałam, że muszę je zrobić. Odczekałam dwa dni do weekendu i zrobiłam (było to już z 2 tyg temu, teraz nie jem takich rzeczy:(). Torcik jest bardzo smaczny, taki kremowy. Dolna warstwa jest chałwowa, a górna czekoladowa.

 

torcik_chalwowy_bez_pieczenia_gotowe1

Spód: 60 g  masła  160 g  herbatników

Masa chałwowa:  500 g     serka mascarpone  /  2 łyżki  cukru pudru  /  200 g     chałwy waniliowej  3 łyżeczki żelatyny

Mus czekoladowy:  150 g     czekolady gorzkiej  /  250 ml  śmietanki 30% (schłodzonej)  /  2 łyżki  cukru pudru

Dodatkowo: starta czekolada do posypania wierzchu (ok. 30 g)

Spód
Masło rozpuścić. Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na dnie tortownicy (o średnicy 24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia) i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa chałwowa:
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na kremową i gładką konsystencję. Chałwę drobno pokruszyć i wmieszać z masą. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej, przegotowanej wody, a następnie wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzić, następnie do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy chałwowej. Wymieszać, dodać do pozostałej masy i zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę chałwową wyłożyć na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.

Mus:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i poczekać aż wystygnie. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera, do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowany mus wyłożyć równomiernie na masę chałwową. Wierzch posypać startą czekoladą. Całość wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc).

torcik_chalwowy_bez_pieczenia_gotowe2

Categories: Bez pieczenia

Leave a Reply



siedem + 7 =