facebook

Marynowane udka kurczaka w alkoholowej marynacie. Danie to można zrobić i na grilla, i na zwykły obiad piekąc w piekarniku. Danie nam bardzo posmakowało, jedliśmy je dwa dni i już myślę o kolejnym razie :) Oczywiście kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Ale kilka godzin wcześniej też będzie ok.

 

brazylijskie_udka_coxa_gotowe1

ok. 4-8 udek/podudzi z kurczaka  /  150 ml piwa lub białego wina  50 ml tłuszczu  /  5-7 ząbków czosnku  /  1 cytryna  /  3 liście laurowe  /  pieprz, sól, papryka słodka  szczypiorek, natka

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę – tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu lub w piekarniku, od czasu do czasu smarując marynatą.

brazylijskie_udka_coxa_gotowe2

Źródło: Dania z grilla – dodatek do Gazety Wyborczej

Categories: Dania z drobiu, Grill, Inne

Leave a Reply



9 + sześć =