facebook

Stawiam pierwsze kroki w diecie bezglutenowej, mam dwie książki do pomocy, i ten przepis jest właśnie z jednej z nich – Kuchnia bez pszenicy W. Davis. Placuszki są bardzo dobre, zrobiłam je na niedzielne śniadanie we dwoje:) polałam melasą:)

placuszki_kokosowe_gotowe1

1/4 filiżanki mąki kokosowej  /  1/4 filiżanki dowolnej innej mąki bg  /  1 łyżeczka sody  /  3 jajka  1/2 filiżanki mleka  1/2 filiżanki wody  2 łyżki roztopionego masła  

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej – mokre. Następnie wymieszać je i smażyć na patelni placuszki po ok. 2-3 min , aż brzegi będą przypieczone, a na plackach zaczną tworzyć się pęcherzyki. Podawać na ciepło polane melasą lub miodem lub innym zdrowym słodzidłem:)

Mąkę kokosową „robię” mieląc wiórki kokosowe w młynku do kawy:)

placuszki_kokosowe_gotowe2

Leave a Reply



osiem × 1 =