facebook

To mój debiut kuchenny z kaczką! Kiedyś, parę lat temu, w rodzinnym domu od czasu do czasu jedliśmy kaczki, bo kilka się hodowało. Ale teraz pozostaje tylko sklep… Całe szczęście coraz częściej pojawiają się w nich różne gatunki drobiu więc można pokombinować:) Często są to mięsa pakowane, które na opakowaniu mają informacje o partii produkcyjnej, dacie ważności i właściwościach produktu. W ten sposób możemy zidentyfikować hodowcę i stado, z którego pochodzi surowiec. Dodatkowo mięso pakowane w atmosferze ochronnej jest zabezpieczone przed bakteriami i zabrudzeniem.

 

kacze_udka_w_czeresniach_i_czosnku_gotowe1

2 kacze udka  /  1 łyżka miodu  /  1 łyżka octu balsamicznego  /  1/2 główki czosnku  /  1/2 łyżeczki soli  /  garść czereśni lub wiśni

Udka umyć, osuszyć. Wymieszać razem miód, ocet balsamiczny i sól, natrzeć tym dokładnie mięso i wstawić do lodówki min. na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Następnie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu (ważne, bo wtedy fajnie się tłuszcz wytopi), pomiędzy powkładać ząbki czosnku, przykryć pokrywką (lub owinąć folią) i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po tym czasie przewrócić na drugą stronę, piec znowu 30 min, i potem zdjąć przykrycie, odwrócić skórką do góry i zapiec bez przykrycia, żeby się skórka zrumieniła, kolejne 20-30 min. Na 5 min przed końcem pieczenia do wytopionego tłuszczu włożyć owoce.

Smacznego!

kacze_udka_w_czeresniach_i_czosnku_gotowe2

kacze_udka_w_czeresniach_i_czosnku_gotowe3

Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

KRD




Categories: Dania z drobiu

One Response so far.

  1. Wiola pisze:

    Aż ślinka cieknie :)

Leave a Reply



8 × = osiem