facebook

Od prawie dwóch tygodni jestem na diecie bezglutenowej i prawie bezcukrowej… Jednak na przyjazd rodziców zrobiłam taki serniczek. Cukru dałam ok. 1/3 szkl więc ciężko go było nazwać w ogóle deserem:) bo był niesłodki:) no ale za to na pewno zdrowszy niż z pełną szklanką cukru:)

 

sernik_jagodowy_na_zimo_gotowe1

  3 łyżki żelatyny  1/3 szklanki wody  /  400g sera białego  /  250ml śmietanki 30%  /  1 szklanka cukru  /  1 łyżka soku z cytryny  /  3 szklanki jagód umytych i osączonych

Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

Wymieszać razem przepuszczony przez praskę  lub zmielony ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę do formy (śr. 24 cm) i  wstawić na kilka godzin do lodówki.

sernik_jagodowy_na_zimo_gotowe2

Źródło: Mała Cukierenka

Leave a Reply



+ cztery = 5