facebook

Naan berenji to perskie ciasteczka z mąki ryżowej. Pięknie pachną świeżo mielonym kardamonem i wodą różaną. Są tak kruche, że niemal rozsypują się w pył w zetknięciu z ustami. Fakt, że są na mące ryżowej oznacza, że są bezglutenowe!

ciastka_perskie_gotowe1

Na 50 sztuk

400 g białej mąki ryżowej (można zmielić ryż w młynku do kawy) 200 g masła  /  90 g ksylitolu (lub cukru)  4 łyżki wody różanej*  /  1 jajko   po 1/2 łyżeczki kardamonu i sproszkowanej wanilii

Zmiksuj razem tłuszcz, ksylitol i jajko. Dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami, zmiksuj. Na końcu wlej wodę różaną. Ciasto będzie miękkie i delikatne. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki i spłaszczaj na dłoni, tworząc małe placuszki o grubości mniej więcej 1 cm. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk, dodaj trochę więcej mąki ryżowej i wyrób jeszcze raz.

Ułóż placuszki na papierze do pieczenia położonym na kratce. Jeśli chcesz, wyciśnij na powierzchni dowolny wzór, np. nożem, widelcem, stemplem do ciastek lub foremką do wykrawania. Udekoruj ciastka ulubioną posypką, lekko ją dociskając.

Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15 minut. Powinny być białe (jeśli zaczną rumienić się na brzegach, wyjmij je z piekarnika szybciej). Zostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia, inaczej rozpadną się podczas chwytania. Ciastka są bardzo delikatne, piaskowe. Rozpływają się w ustach.

* Woda różana nadaje ciastkom specyficzny aromat. Można ją kupić w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością oraz w sklepach z ekokosmetykami. Jeśli nie masz wody różanej, użyj mleka, mleka roślinnego lub zwykłej wody. Jedną łyżkę mleka lub wody możesz zastąpić łyżką amaretto, rumu lub dowolnego naturalnego ekstraktu, np. cytrynowego czy migdałowego. Ja od już prawie roku używam wody różanej zamist toniku do przemywania twarzy, więc zawsze mam pod ręką. A kupuję ją w sklepach z naturalnymi kosmetykami lub w zielarniach.

Przepis z książki: Święta bez pszenicy

Categories: Ciasta

Leave a Reply



trzy + 9 =