facebook

Przepis dość uniwersalny na placki ryżowe, bo w zależności co się do nich doda (lub z czym się je poda) mogą być na słodko bądź na słono. Moje były robione na niedzielne śniadanie, więc polałam je melasą (pychota!), ale można też podać z miodem czy jakimś sokiem owocowym czy bitą śmietaną i owocami:)

 

placuszki_ryzowe_bezglutenowe_gotowe1

2 szkl ugotowanego ryżu (ok. 3/4 szkl suchego)  1 duże lub 2 małe jabłka  2 banany (mocno dojrzałe)  /  1/4  szklanki mleka lub jogurtu  /  1/2 szkl mąki gryczanej  /  1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  tłuszcz do smażenia  cynamon

Do malaksera włożyć banany i obrane, pokrojone na kwałki jabłka, zmiksować chwilkę aż będą mocno rozdrobnione.  Dodać ryż, jogurt i miksować dalej. Masa powinna być dość rzadka i w miarę jednorodna. Przełożyć  do miski, połączyć z mąką, skrobią, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mocno rozgrzać patelnię z tłuszczem. Smażyć na średnim ogniu z obu stron.

Źródło

Categories: Dania mączne, Jarskie

Leave a Reply



jeden + 9 =