facebook

Pomysł na dość szybki obiad i do tego na parę dni, a czasem o to chodzi, żeby mieć z głowy 2-3 dni gotowania:) Przynajmniej ja tak lubię:) Ale z młodej kapusty to ja kocham ją w śmietanie z koperkiem  (tutaj przepis).

 

bigos_z_mlodej_kapusty_gotowe1

1 duża młoda kapusta  /  2 duże cebule /  2 marchewki  /  1 pęczek koperku  /  ok. 300 g kiełbasy  /  ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego  /  2 szczypty majeranku  2 szczypty ostrej papryki  /  1 łyżeczka cukru  /  sól, pieprz  / tłuszcz

 

Posiekaną kapustę umieszczamy w dużym garnku, zalewamy szklanką wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu, do miękkości (w zależności od kapusty 20-30 minut).

W tym czasie podsmażamy na tłuszczu posiekaną w kostkę cebulę (do zeszklenia), a następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę . Smażymy je do chwili, aż marchewka będzie miękka. Do miękkiej kapusty dodajemy dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, majeranek, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy koncentrat połączy się z kapustą, dodajemy cebulę z marchewką, podsmażoną kiełbasę i drobno posiekany koperek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

 Inspiracja

One Response so far.

  1. Lena pisze:

    Też lubię czasami zrobić coś na 2 dni na obiad:) a kapusty młodej zrobiłam na początku sezonu tyle, że mam jeszcze zamrożoną na dwa obiady:)
    Twoja wygląda bardzo smacznie!:)

Leave a Reply



+ dziewięć = 14