facebook

Pomysł na to danie zrodził się podczas porządków w przetworach słoikowych. Znalazłam tam 2 słoiczki zeszłorocznych moich suszonych pomidorów (przepis), a w lodówce miała połowę fety. Zostało więc tylko kupić mięso… Padło na schab, ale może być też filet z kurczaka. Danie całkiem fany ma smak, taki nietypowy, oryginalny.

 

roladki_faszerowane_pomidorami_i_feta_gotowe1

ok. 6 plastrów schabu (lub 3 filety z kurczaka)  1/2 op. fety  1 słoiczek pomidorów suszonych  /  sól, pieprz  tłuszcz do smażenia (smalec lub masło klarowane)

Mięso rozbić na cienkie plastry (filet pokroić wzdłuż na 2 części i rozbić każdą). Oprószyć mięso z obu stron solą i pieprzem. Przy jednym boku ułożyć kawałki pomidora (u mnie zmieściły się dwie połówki) i trochę sera. Zwijać roladki, koniec powinien się ładnie przykleić do roladki, nie trzeba było u mnie spinać wykałaczką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, na małym ogniu, aby dokładnie się usmażyły. Zacząć należy od strony połączenia.

roladki_faszerowane_pomidorami_i_feta_gotowe2

Leave a Reply



pięć − 3 =