facebook

Proste ucierane ciasto z owocami. Najlepsze będą tu brzoskwinie (świeże) lub morele. Ale wyjdzie też z innymi owocami:) Ciasto ma w sobie proszek budyniowy i dzięki niemu ma śmietankowy smak.

 

ciasto_smietankowe_z_brzoswiniami_gotowe1

2 duże jajka  125 g masła  20 dag mąki (u mnie orkiszowa)  15 dag cukru  /  1 op. budyniu śmietankowego  /  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  10 dag jogurtu naturalnego  60 dag brzoskwiń lub moreli

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem na przemian z jogurtem.  Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do formy (ok 23 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki owoców rozcięciem ku górze. Piec w temp. 170 st. C ok. 45 min (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Źródło:Książka Moje wypieki – wielki powrót
 
Categories: Ciasta

Leave a Reply



8 × jeden =