facebook

Szybki, prosty jednogarnkowy obiad letnio-jesienny. W roli głównej same warzywa psiankowate, które teraz obfitują.

chili_warzywne_gotowe1

1 bakłażan  1 czerwona cebula  /  2 czerwone lub żółte papryki  /  3-4 ząbki czosnku  /  1 op. krojonych pomidorów  /  2 małe cukinie lub 1 większa  /  1 puszka białej fasoli lub 25 dag suszonej, namoczonej i ugotowanej  /  1-2 łyżki przecieru pomidorowego  /  cebula dymka  /  1 łyżeczka chili w proszku  /  1/2 łyżeczki kuminu  /  1/2 łyżeczki oregano  /  1 szkl startego sera żółtego  /  oliwa

Bakłażana pokroić na plastry o grubości 2,5 cm i smażyć na patelni z obu stron po 5-6 min, aż zbrązowieje. Przełożyć na talerz i pokroić na mniejsze kawałki.

Na duzej patelni rozgrzać tłuszcz, dać posiekaną cebulę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, smażyć 3-4 min od czasu do czasu mieszając. Dodać przeciśnięty czosnek, pomidory, chili, kumin i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 min pod przykryciem.

Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, kawałki bakłażana i fasolę. Podlać wodą i dodać przecier pomidorowy. Dusić ok 30 min (do miękkości). Na koniec jeszcze doprawić.

Przełożyć danie na talerze, posypać dymką i startym serem.

chili_warzywne_gotowe2

Leave a Reply



4 × osiem =