facebook

To chyba moje pierwsze (no, może drugie) kotlety ziemniaczane. Skusiła mnie na nie Monika z Sio smutki. Powiem, że bardzo mi posmakowały. Można do nich podać jakiś sosik, np. mięsny czy grzybowy.

kotlety_ziemniaczane_gotowe_1

Składniki na 10 sztuk:
75 dag ugotowanych ziemniaków   /  1 jajko  /  135 g serka kanapkowego ze szczypiorkiem (ziołowego)  /  0,5 szklanki mąki pszennej  /  sól i pieprz do smaku  /  tłuszcz do smażenia

Ugotowane do miękkości ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Przekładam je do miski i pozwalam przestygnąć. Do chłodnych ziemniaków dodaję serek i jajko, mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wsypuję mąkę, mieszam wszystko łyżką do połączenia. Następnie nabieram łyżką porcje ciasta (wielkości mandarynki) i robię z nich kulki. Rozgrzewam olej na patelni (nie za mocno!). Spłaszczam każdą kulkę formując kotleta. Smażę z obu stron na rumiano.

Categories: Dania mączne, Jarskie

Leave a Reply



dwa + 5 =