facebook

Ta tarta była pyszna! Kruchy kakaowy spód, na to kwaśny dżem, biała roztopiona czekolada i świeże, soczyste malinki. Rozpusta:)

 

tarta_malinowa_z_biala_czekolada_gotowe1

Spód: 25 dag mąki  120 g masła  /  110 g cukru  /  2 żółtka  /  7 łyżeczek kakao

Nadzienie: 100 ml śmietany 30-36%  /  2 białe czekolady  /  50 g masła  /  kilka łyżek dżemu malinowego (ew. inny kwaśny)   dodatkowo: ok. kubek świeżych malin

Ze składników zagnieść ciasto (gdyby się nie chciało kleić można dodać 1-3 łyżki wody lub śmietany). Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć okrągłą formę do tarty (ew. tortownicę). Wierzch posmarować dżemem i piec przez 18-20 min w temp. 180 st. C. Ostudzić.

Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzić i wylać na upieczone, przestudzone ciasto, rozsmarować po całości. Na wierzchu ułożyć maliny i wstawić do lodówki (i tam trzymać cały czas).

tarta_malinowa_z_biala_czekolada_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



× cztery = 12