facebook

Ciasto z gatunku tych na zimno. Co prawda po części pieczony, ale jest lekki, i typowy dla tego gatunku. Jakoś tak się złożyło, że oboje z mężem nie przepadamy za takimi ciastami. Jakoś galaretki, masy serowe na zimno nas nie kuszą:) Chyba dobrze żeśmy się z tym zgrali:) Ale o tym cieście słyszałam od gości, że dobre więc jest.

 

przekladaniec_owocowy_z_masa_serowa_gotowe1

ciasto kruche: 15 dag mąki  /  8 dag masła  /  1 łyżka cukru  /  1 żółtko  /  1 łyżeczka śmietany

biszkopt: 2 jajka  /  2 łyżki cukru  /  5 dag mąki

masa: 3 serki waniliowe po 25 dag  /  1 żółtko  /  1 łyżka cukru pudru  /  3 łyżki żelatyny  /  1 op. galaretki wiśniowej  /  3-4 łyżki konfitury z wiśni (lub innej)  /  25 dag mieszanych owoców

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, upiec w formie ok. 23 x 23, cienki placek, wystudzić.

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Upiec biszkopt i też wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (ok 100 ml), następnie podgrzać, aż się rozpuści. Serki wymieszać z żółtkiem, cukrem i stopniowo wlewaną, przestudzoną żelatyną. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, tylko rozpuścić w 300 ml wody, schłodzić.

W formie układać kolejno: kruchy placek–>konfiturę–>biszkopt–>masa serowa–>owoce–>galaretka (tężejąca). Wstawić na godzinę do lodówki.

przekladaniec_owocowy_z_masa_serowa_gotowe2

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



sześć + = 9