facebook

Delikatne, dość nietypowe ciasto gruszkowe z dodatkiem wina. Przyznam, że wina w nim nie czuć, ale ma specyficzny, smak – bardzo mi on odpowiada! Spróbujcie poeksperymentować, nie pożałujecie! Ciasto jest bardzo proste a zaskakujące.

 

ciasto_z_gruszkami_na_winie_gotowe1

ok. 300 ml czerwonego wina  /  laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki)  /  4 goździki  /  gwiazdka anyżu  /  3 gruszki  /  25 dag miękkiego masła  /  20 dag cukru  /  4 jajka  25 dag mąki  /  1 łyżka kakao  /  łyżeczka proszku do pieczenia  

Wino z przyprawami podgrzać. Gruszki obrać, pokroić wzdłuż na ósemki, włożyć do wina i gotować 5-10 min (w zależności czy gruszki są z tych twardszych czy miękkie). Wyjąć gruszki i ostudzić.

Masło i cukier utrzeć na krem. Następnie co 30 s dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, następnie ze 125 ml schłodzonego wina (z gotowania gruszek). Dodać do utartego masła i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (ok. 25×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy cząstki gruszek i pieczemy ok. 30-35 min w temp 180 st. C.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



5 − = trzy