facebook

Typowo jesienna zupa. Kiedy tania jest papryka i końcówka pomidorów. Do tego troszkę wiejskiej kiełbasy i spokojnie taka zupa może zastąpić drugie danie taka zupa. Można ją spokojnie „podpiąć” pod danie jednogarnkowe.

 

wegierska_zupa_pomidorowa_gotowe1

1 cebula  2 zabki czosnku  1 papryka czerwona   /  10 dag boczku  / 1 laska dobrej kiełbasy  /  2-3 pomidory  /  3 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka słodkiej papryki  /  1/2 łyżeczki ostrej papryki  /  sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodać paprykę pokrojoną w dużą kostkę i dusić razem ok. 15 min. Następnie dodać pomidory pokrojone w ćwiartki i dusić kolejne 15 min. Wszystko zalać ok. 700 ml wody (lub bulionem), dodać koncentrat, kiełbasę pokrojoną w krążki (można ją wcześniej podsmażyć) i paprykę w proszku. Gotować ok. 20 min, doprawić.

wegierska_zupa_pomidorowa_gotowe2

Leave a Reply



+ 4 = dziewięć