facebook

Proste kruche ciasto przełożone lekko podduszonymi śliwkami. Coś w stylu tradycyjnej szarlotki, tylko ze śliwkami. Bardzo smaczne!

 

ciasto_ze_sliwkami_gotowe1

ciasto:  2 szkl mąki  /  1 szkl mąki krupczatki  /  1 kostka masła (200g)  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia   /  2 łyżeczki cukru waniliowego  /  otarta skórka z jednej cytryny  /  1 jajko  /  pół szklaki cukru  szczypta soli  4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu
masa śliwkowa: 1,5 kg śliwek węgierek  /  1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel  /  150 g cukru

Umyte śliwki wypestkowujemy; kroimy na pół. Wkładamy do garnka, wlewamy odrobinkę wody na dno. Przesmażamy ok 10 minut. Mąkę/kisiel rozrabiamy w wodzie i wlewamy do śliwek.

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24×36).

Na to wyłożyć masę śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie należy nakłuć nożem czy też widelcem. Piec około 45min w 180 st.

 

Źródło
Categories: Ciasta

One Response so far.

Leave a Reply



pięć − = 1