facebook

Szybka i prosta tarta ze śliwkami i masą jogurtową. Lubimy takie ciasta, głównie chodzi o pyszny kruchy spód i owoce na wierzchu dla przełamania smaku:) Polecam!

 

 tarta_sliwkowa_gotowe1

 25 dag mąki  /  8 łyżek cukru  /  12,5 dag masła  /  40 dag węgierek  /  300 ml jogurtu nat.  /  2 jajka  /  2 łyżki budyniu waniliowego w proszku  /  1 op. cukru waniliowego

Z mąki, cukru (3 łyżki) i masła zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki. Jogurt mieszamy z jajkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i budyniem.  Ciasto rozwałkowujemy , przekładamy do formy to tarty (lub tortownicy), lekko podnosząc brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 12-15 min w temp. 200 st. C. Na podpieczonym spodzie układamy połówki śliwek, zalewamy przygotowanym jogurtem i pieczemy ok. 25-30 min.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



jeden × 5 =