facebook

To już kolejna, trzecia, sałatka pieczarkowa. Tym razem „najbogatsza” w składniki:) Nie muszę chyba dodawać, że bardzo dobra:)

salatka_pieczarkowa_gotowe1

ok. 750 g świeżych białych pieczarek   1 op. kukurydzy konserwowej  /  1 czerwona cebula   /  5 ogórków kiszonych średniej wielkości  /  1 małe jabłko  3 jajka ugotowane /  1/2 pęczka koperku  /  5 – 6 łyżek majonezu  2 łyżeczki musztardy Dijon  /  do smaku – sól, pieprz

Pieczarki umyć delikatnie  i osączyć. Włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut, odcedzić i ostudzić. Odcisnąć je lekko w dłoniach bo nieco nasiąkły wodą. Pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone jajka, ogórki, jabłko, cebulę. Dodać musztardę, majonez, posiekany koperek i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny żeby smaki się przegryzły.

Źródło: Smaczna Pyza

Categories: Sałatki

Leave a Reply



sześć − = 5