facebook

Dzisiaj, na przekór pogodzie, u mnie truskawkowo. Znalazłam w kalendarzu przepis na racuchy z truskawkami i musiałam je wypróbować. Smak i zapachu unoszący się w domu podczas smażenia – pycha!

 

0,5 kg truskawek  szklanka mąki  2 jajka  1,5 szklanki śmietany  2 łyżki cukru  cukier waniliowy  szczypta soli  łyżeczka proszku do pieczenia  cukier puder do posypania  olej do smażenia

Z białek ubić pianę. Pozostałe składniki (prócz truskawek) połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pianę.

Truskawki pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię. Kiedy jeszcze będzie surowe, ponakładać po kilka plasterków owoców na każdy placek.

Smażyć z obydwu stron na lekko rumiany kolor – nieco krócej stronę z truskawkami. Podawać posypane cukrem pudrem.

2 Responses so far.

  1. whiness pisze:

    Pyszności! :) Dawno nie jadłam takich z truskawkami.

  2. Ewa pisze:

    Uwielbiam takie połączenia z truskawkami, jest sezon więc kożystam. Racuszki są delikatne w smaku, choć te pod koniec smażone wyszły jakby trochę za tłuste.

Leave a Reply



7 − = pięć