facebook

Kupiliśmy sobie raz z mężem mega rogaliki na wagę, tak po 2 sztuki. Były z czekoladą w środku i tak pyszne, że postanowiłam je zrobić. Pierwszy raz (bo był też drugi) zrobiłam z gorzką czekoladą, a parę sztuk z marmoladą domową. Parę dni później zrobiłam z czekoladą, ale mleczną, i te były zdecydowanie lepsze, chociaż jem tylko gorzką czekoladę, a połowę z marmoladą. Obie wersje pyszne!

 

kruche_rogaliki_z_marmolada_gotowe1

400g mąki (u mnie orkiszowa)  /  200g masła lub pół na pół ze smalcem (będą bardziej kruche)  /  70g cukru pudru  /  szczypta soli  /  2 żółtka  / 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% /  ok 200g gęstego lub marmolady  lub ok. 150 g mlecznej czekolady

Mąkę, masło, cukier posiekaj razem, potem dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto – ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto podziel na 6 równych części i wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny albo do zamrażarki na ok 30 minut.

Wyjmij jedną część zimnego ciasta (pozostałe trzymaj w lodówce), rozwałkuj cieniutko na omączonym lekko (na grubość ok 2-3mm) i odrysuj koło od dużego talerza. Podziel koło radełkiem na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż pół łyżeczki dżemu lub przełamaną kostkę czekolady, zwiń rulonik rozpoczynając od szerszego ciasta i uformuj rogalik w taki sposób, by szpic ciasta znalazł się pod spodem. Układaj gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta, które czeka w lodówce. Piec w 190 st. C ok. 15-17 min, do lekkiego zrumienienia. Wystudzone posypać cykrem pudrem.

 

Leave a Reply



+ osiem = 14