facebook

Prostota tego dania i łatwość wykonania mam nadzieję, że zachęci Was do jego zrobienia. Danie jest stosunkowo tanie, tak naprawdę trzeba kupić tylko kurze udka i dużo czosnku.  Przepis Nigelli Lawson.

 

kurczak_z_czterdziestoma_gotowe1

2 łyżki oliwy  ok. 8 kurzych udek  /  40 ząbków czosnku (ok. 3-4 główki)  /  2 łyżki wermutu lub białego wina  /  ok. 3/4 łyżeczki soli  /  sporo pieprzu  /  dymka  /  tymianek

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W patelni którą możemy wsadzić do piekarnika lub brytfance rozgrzać oliwę, podsmażyć kawałki mięsa skórą do dołu, przełożyć do miski. Pokrojone dymki obsmażyć na pozostałym tłuszczu wraz z tymiankiem. Na to rozłożyć 20 ząbków czosnku, na nich ułożyć kawałki kurczaka, a na sam wierzch pozostałe 20 ząbków czosnku. Wlać wino, oprószyć solą, pieprzem i posypać jeszcze tymiankiem. Przykryć i piec w piekarniku ok. 1,5 godz.

kurczak_z_czterdziestoma_gotowe2

Categories: Dania z drobiu

Leave a Reply



pięć × = 35