facebook

Szybkie i proste ciasto kakaowe z kawałkami jabłek. Wilgotne i aromatyczne. No i bajecznie proste. Podobne trochę do popularnego murzynka.

ciasto_czekoladowe_z_jablkami_gotowe1

25 dag masła  /  3 jajka  / 2/3 szkl cukru  /  1,5 szkl mąki (u mnie orkiszowa)  1 łyżka kakao  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  1 łyżeczka sody  /  1 łyżeczka cynamonu  /  3-4 jabłka  orzechy włoskie posiekane ok. 1/4 szkl

Masło, cukier, wodę (6 łyżek), kakao włożyć do garnka i mieszając podgrzewać aby cukier i tłuszcz się rozpuścił, a składniki  dobrze się połączyły. Doprowadzić do wrzenia. Odlać pół szklanki płynu i odstawić (po upieczeniu ciasta wykorzystamy go jako polewę).

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wymieszać składniki suche i dodawać po 1 łyżce do ubitych jajek na przemian z rozpuszczonym masłem. Na koniec wmieszać jabłka pokrojone w kostkę oraz posiekane orzechy. Wymieszać. Przelać do „keksówki” i piec ok. 40-50 min w 180 st. C. Po przestudzeniu polać pozostawioną polewą.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



− sześć = 3